Gabriela Čechovičová

Mak z Jarnej pozná celé Slovensko! Pestuje ho a spracováva z neho produkty pani Gabriela Čechovičová, ktorá je známa a úspešná pestovateľka tejto tradičnej slovenskej plodiny. Mak zbiera ručne a je výnimočná tým, že pestuje štyri farebné odrody. Snaží sa o to, aby jej mak chutil tak, ako keď ho pestovala jej mama. Pôsobí v dedinke Jarná pri Trnave. Po skončení strednej školy pracovala najskôr ako administratívna pracovníčka. V roku 1991 sa rozhodla presedlať na pestovanie poľnohospodárskych plodín a osobitne maku, čomu je verná dodnes. Makové zrniečko je malinký, drobučký plod, ale dá sa z neho zužitkovať v podstate všetko. Okrem zrniečok, ktoré sa celé alebo pomleté používajú v kuchyni pri príprave jedál a múčnikov sa lisovaním pripravuje makový olej. Taký robí aj pani Gabriela. To, čo zostane po vylisovaní zrniečok za studena, teda výlisky, sa ďalším zomletím spracuje na makovú múku, ktorá neobsahuje lepok.  Využiť sa dá aj maková slama, z ktorej spracovateľská organizácia vyrába lieky, alebo slúži ako surovina na bioenergetické účely.