Jana Roziaková

Farma Roziak, s.r.o.

Spolu s manželom sa na rodinnej Farme Roziak v Môťovej venuje farmárčeniu už takmer 25 rokov. Manželia obhospodarujú pasienky v okolí Zvolena a venujú sa šľachtiteľskému chovu mliekových oviec plemena Lacaune, mäsovému plemenu Suffolk a plemenu Valaška. Chovajú aj hovädzí dobytok na mäso. Vyrábajú syr, jogurty či bryndzu z čerstvého mlieka, spracúvajú mäso a ovčiu vlnu, pečú koláče či chleby. Jana dokonca sama melie vlastnú múku. Všetko nielen sami využívajú, ale najmä predávajú. Roziaková je jednou z mála Sloveniek, ktoré sa venujú spracúvaniu ovčej vlny, dokonca organizuje kurzy. Vyštudovala Strednú odbornú školu drevársku, desať rokov pracovala v kancelárii, najprv na podateľni, neskôr v učtárni. Má 55 rokov, štyri deti a šesť vnúčat.